- Rusland zoekt toenadering tot de Taliban, de radicaal-islamitische politieke groepering die aan de macht is in Afghanistan.
- Vertegenwoordigers van de Taliban zijn uitgenodigd bij een economisch forum in Sint-Petersburg in juni.
- Naar verluidt wil de Taliban Russische brandstofproducten afnemen.
- Lees ook: Dit kan de achilleshiel worden van de economie van Rusland – maar het Westen heeft nog wel wat geduld nodig
Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens TASS heeft het ministerie aan president Vladimir Poetin geadviseerd om de extremistische Taliban van de lijst met verboden organisaties te halen.
De Taliban namen in augustus 2021 de macht in Afghanistan over toen westerse troepen vertrokken. Afghanistan raakte daardoor geïsoleerd binnen de internationale gemeenschap, maar Rusland zou dus de banden weer willen aanhalen.
Naar verluidt hebben de leiders van de Taliban interesse in Russische brandstofproducten. Afghanistan is juist weer rijk aan grondstoffen zoals koper, ijzererts, zink, lood en steenkool en zeldzame metalen als lithium en uranium. Chinese mijnbouwbedrijven zijn al actief in het land met de winning van die bodemschatten.
Rusland heeft verkoop olie en gas nodig voor financiering oorlog in Oekraïne
De export van olie en gas is nog altijd een belangrijke bron van inkomsten voor Rusland. Mede hierdoor heeft de regering van president Vladimir Poetin voldoende middelen om de oorlog in Oekraïne voort te zetten.
In april zijn de olie- en gasinkomsten van Rusland verdubbeld, zo meldde persbureau Bloomberg eerder deze maand. Een belangrijke steun hierbij was de stijging van olieprijzen.
Uit gegevens van de Russische Federale Belastingdienst bleek dat de stijging van de begrotingsinkomsten te maken had met de prijs van ruwe olie uit de Oeral. Die lag in april op gemiddeld 70,34 dollar per vat, een aanzienlijke sprong ten opzichte van de gemiddelde prijs in dezelfde maand een jaar eerder. In april 2023 kostte een vat Oeral-olie gemiddeld 48,67 dollar.
De totale olie- en gasinkomsten van de Russische staat zijn in april met 90 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder tot 1.200 miljard roebel, ofwel bijna 14 miljard dollar. In mei zijn olieprijzen weer wat teruggezakt en dat heeft mogelijk ook invloed op de opbrengsten voor de Russische staat.